Η έκθεση «Φροντίζω με τέχνη. Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πραγματοποιείται από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης «Φροντίζω με Τέχνη».

Το Μουσείο επέλεξε να εστιάσει στη «φροντίδα», κρίνοντας το θέμα ως ιδιαίτερα αναγκαίο και επίκαιρο στις μέρες μας, επιθυμώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, από τη νηπιακή ηλικία προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης.

Εστιάζοντας στην σταδιακή μετάβαση από το ατομικό στο συλλογικό, η έκθεση ακολουθεί 4 βασικούς άξονες:

  • Φροντίζω τον εαυτό μου
  • Φροντίζω την οικογένεια και την τρίτη ηλικία
  • Φροντίζω το αστικό και φυσικό περιβάλλον
  • Φροντίζω τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

 

Τα εκθέματα είναι ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα παιδιών, χρονολογούνται από το 1945 έως και το 2016 και προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου (Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής & Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά που πραγματοποιεί το Μουσείο) από Δωρεές ( κα. Λιλή Αλιβιζάτου. Έργα ζωγραφικής απιδιών που νοσηλεύτηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο την περίοδο 1945-1948.& κα. Μαρία Φαφαλιού. Έργα ζωγραφικής παιδιών με αφορμή την αναπηρία) και Συνεργασίες (
ΜΚΟ «Έλληνες εθελοντές φίλοι των Καλάς», International Paint Pals-Youth Art Connection στην Ατλάντα, Αμερική, Unicef, «Οίκαδε», Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Κύπρος, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας)
Η έκθεση εμπλουτίζεται με 4 ζωγραφικά έργα από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα, Ιαπωνία και 2 έργα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Εως τον Ιούνιο 2017 την έκθεση επισκέφτηκαν
- 2.000 παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού συμμετέχοντας στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα
- Μέσω της Τέχνης παιχνίδια στα Ελληνικά και στα Αγγλικά θα απευθύνονται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, στη διαδραστική γωνιά της έκθεσης.
- Ειδικό πρόγραμμα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης πραγματοποίηθηκε κάθε Δευτέρα με την μετατροπή συγκεκριμένων έργων σε ανάγλυφα και τρισδιάστατα εκθέματα καθώς και επιλεγμένων κειμένων σε μορφή Braille, συμβάλλοντας στη δημιουργική συμμετοχή και συνεργασία παιδιών Νηπιαγωγείου και μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού ομάδων βλεπόντων και ΑμΠΟ.

Με αφορμή τα εκθέματα πραγματοποιήθηκαν επίσης 2 δράσεις εκτός Μουσείου
1. Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο περιβάλλον του σχολείου σε παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού
2. Μουσειοσκευή- κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δανείστηκε σε σχολεία και φορείς στην περιφέρεια που αδυνατούσαν να επισκεφτούν το Μουσείο.

 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό κατά τη διάρκεια ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου
Tρίτη - Σάββατο: 10.00 - 14.00 & Kυριακή: 11.00 - 14.00
Επιμελήτρια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης-Εκπαιδευτικό, Αντιπρόεδρος Μουσείου

 

Συμβαίνει τώρα
Ιούνιος
inhalers, creams

«Ημέρα του Πατέρα»

«Ημέρα του Πατέρα»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Summer Camp 2024

Summer Camp 2024

ΧΟΡΗΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΧΟΡΗΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ