Ελληνικά | English
Μουσείο & Υποστηρικτές
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ

 

Η πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με Τέχνη» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πραγματοποιείται από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με σκοπό την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας από τη νηπιακή ηλικία μέσω της Τέχνης. 

Το Μουσείο επέλεξε να εστιάσει στη «φροντίδα», κρίνοντας το θέμα ως ιδιαίτερα αναγκαίο και επίκαιρο στις μέρες μας, επιθυμώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας.

 

Με στόχο την ανάπτυξη υπεύθυνων πολιτών η δράση σχεδιάζεται, μελετάται και θα πραγματοποιείται από 1ης Οκτωβρίου 2016 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2017, με σκοπό την καλλιέργεια της φροντίδας που ξεκινάει από την προσωπική υγιεινή, επεκτέινεται στο διπλανό μας, σχετίζεται με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, αγκαλιάζοντας ολόκληρο τον πλανήτη.

Η «Φροντίδα με Τέχνη» θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως υγεία, διατροφή, άθληση, περιβάλλον, ένταξη ΑμεΑ και ΑμΠΟ στο κοινωνικό σύστημα, σχέσεις μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας, μικρών, μεγαλύτερων και της 3ης ηλικίας καθώς και κοινωνικοί προβληματισμοί που αντιμετωπίζει κάθε παιδί στην καθημερινότητά του, θέματα που αφορούν στα παιδιά της Αθήνας, της περιφέρειας αλλά και στα παιδιά κοινωνικά ευπαθών ομάδων και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα.

Αθηνά Μελετιάδου, 9 ετώνΒαφειάδης Αλέξανδρος, 7 ετώνΑθηνά Μελετιάδου, 9 ετών

Κλεοπάτρα Φυρίγου, 10 ετών

Προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση, το Μουσείο θα αξιοποιήσει το πρωταρχικό ένστικτο της φροντίδας στον άνθρωπο, προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης.

Την έκθεση «Φροντίζω με Τέχνη», με έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών θα επισκεφτούν 3.400 άτομα, εκ των οποίων 2.000 μαθητές νηπιαγωγείου όλων των τάξεων του Δημοτικού κυρίως Δημοσίων σχολείων συμμετέχοντας στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα την πλαισιώνουν.

Ειδικό πρόγραμμα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης θα πραγματοποιείται στα πλαίσια της έκθεσης με την μετατροπή συγκεκριμένων έργων σε ανάγλυφα και τρισδιάστατα εκθέματα καθώς και επιλεγμένων κειμένων σε μορφή Braille, συμβάλλοντας στη δημιουργική συμμετοχή και συνεργασία ομάδων βλεπόντων και ΑμΠΟ.

Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν εκτός Μουσείου στο περιβάλλον του σχολείου σε 625 μαθητές πρωτοβάθμιάς εκπαίδευσης.

Μουσειοσκευή- κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φροντίζω με Τέχνη» θα δανείζεται σε περίπου 80 σχολεία και φορείς στην περιφέρεια που αδυνατούν να επισκεφτούν το Μουσείο.

Σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς το Μουσείο θα «φροντίσει» μέσω της Τέχνης 30 παιδιά κοινωνικά ευπαθών ομάδων και 90 παιδιά προσφύγων, πραγματοποιώντας εργαστήρια ζωγραφικής στο χώρο που φιλοξενούνται.

Κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017 θα πραγματοποιηθούν τρεις ανοιχτές γιορτές παρουσίασης της έκθεσης. Η πρώτη με σκοπό τη γνωριμία με το θέμα της φροντίδας, εστιάζοντας στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας, μέσω της Τέχνης, η δεύτερη με σκοπό την παρουσίαση της έκθεσης «Φροντίζω με Τέχνη» στο ευρύ κοινό και η τρίτη με την παρουσίασή της από άτομα 3ης ηλικίας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, με αφορμή τα εκθέματα αλλά και ποικίλα ερεθίσματα που σχετίζονται με τη «φροντίδα», το Μουσείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του 3 καλοκαιρινά camps που θα απευθυνθούν σε 45-60 παιδιά.

Κατά τη διάρκεια όλης της δράσης θα υπάρχουν αξιολογήσεις προς τις ομάδες κοινού, όπως γονείς, δάσκαλοι, επισκέπτες και συνεργαζόμενοι φορείς. Ημερίδα αποτίμησης προς Νηπιαγωγούς και δασκάλους θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έργου.

Η δράση θα απευθυνθεί σε περίπου 6.000 άτομα από 2,5 έως 102 ετών, ανθρώπους με διαφορετικές ηλικίες, ανάγκες και εθνικότητες, προσκαλώντας για φροντίδα με εργαλείο την Τέχνη.

Συμβαίνει τώρα
Αύγουστος
inhalers, creams

Απολαύστε το Φθινοπωρινό Camp!

Απολαύστε το Φθινοπωρινό Camp!

Νέο 8μηνο εργαστήριο για παιδιά 5-8 ετών!

Νέο 8μηνο εργαστήριο για παιδιά 5-8 ετών!

Γενέθλια με χρώμα στο Μουσείο!

Γενέθλια με χρώμα στο Μουσείο!

Σύμμαχοι στην παιδική υγεία! Τα χαμόγελα επιστρέφουν...

Σύμμαχοι στην παιδική υγεία! Τα χαμόγελα επιστρέφουν...