Εκπαίδευση & Εργαστήρια
Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο

Από το 1994, έτος ίδρυσής του, το Μουσείο προτείνει τη διαφορετική ολιστική εκπαιδευτική διαδικασία, «μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης», η οποία αναπτύσσει δεξιότητες που δεν καλλιεργούνται στο σχολικό περιβάλλον, δημιουργεί ερεθίσματα, διευρύνει ορίζοντες και υποστηρίζει την προσωπική έκφραση και δημιουργική συμμετοχή κάθε παιδιού.

Η μοναδικότητα των εκθεμάτων του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, έργα ζωγραφικής και κατασκευές που έχουν δημιουργήσει συνομήλικα παιδιά, αποτελεί τον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας «μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης».
 

Τα σχολικά εκπαιδευτικα προγράμματα του Μουσείου προσεγγίζουν θέματα της καθημερινής ζωής μέσα από την Τέχνη, που αφορούν στο παιδί, στην οικογένεια, στο φυσικό περιβάλλον, τη διατροφή, τα αθλήματα, και σε ευρύτερους κοινωνικούς προβληματισμούς, όπως  τα δικαιώματα, η διαφορετικότητα, η διαπολιτισμικότητα, κ.ά. με στόχο τη συμβολή του Μουσείου στη διαμόρφωση μίας κοινωνίας ενεργών πολιτών.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ

Διάρκεια 90' : το πρώτο πρόγραμμα 09.10-10.40 /  το δεύτερο 10.45-12.15

Η ώρα έναρξης του πρώτου προγράμματος μπορεί να διαμορφωθεί, με καθυστέρηση έως το αργότερο στις 10.00 υπο την προϋπόθεση, το σχολείο να κλείσει και τα 4 προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο (δηλ. το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα και στους 2 εκθεσιακούς χώρους του Μουσείο, σύνολο τέσσερα προγράμματα)

πατήστε εδώ

7.000 παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού συμμετέχουν ετησίως στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, που πραγματοποιούνται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, Τρίτη έως και Παρασκευή κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς.

Με οπτικοακουστικά ερεθίσματα, ποικίλα εκφραστικά παιχνίδια και με την παρότρυνση του ερμηνευτή

Οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες εντοπίζουν και αναγνωρίζουν στοιχεία, τα αναλύουν και τα συνθέτουν, προτείνουν τροποποιήσεις, διακρίνουν και συνδυάζουν κοινά χαρακτηριστικά και αποδίδουν με δικά τους λόγια και διαφορετικά εκφραστικά μέσα, τα μηνύματα που κρύβουν τα διάφορα εκθέματα.

Οι μαθητές Δ’-ΣT’ Δημοτικού εργάζονται ομαδικά για την επίτευξη στόχων που έχουν οριστεί στα φύλλα εργασίας, παίρνουν κοινές αποφάσεις ανταλλάσσοντας  ιδέες και απόψεις, αντιλαμβάνονται την αξία της συνύπαρξης και της συνεργασίας προάγοντας το διάλογο και συνειδητοποιούν την αξία της Τέχνης ως όχημα έκφρασης προσωπικών ιδεών και απόψεων.

Όλοι οι μαθητές παροτρύνονται να ανακαλέσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με όσα βίωσαν, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας τις δημιουργικά στο ζωγραφικό τους έργο, καθώς όλα τα προγράμματα στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης ολοκληρώνονται με εργαστήριο ζωγραφικής. Η εικαστική δράση συνοψίζει την εκπαιδευτική διαδικασία μάθησης, μέσω της Τέχνης.

 

Κάθε πρόγραμμα του Μουσείου συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει υλικό για την περαιτέρω επεξεργασία του θέματος στην τάξη από τον εκπαιδευτικό, επιστρέφοντας στο σχολείο.

Οι αξιολογήσεις των δασκάλων αποτελούν εργαλέιο συνεχούς εξέλιξης για το εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου.

Μελέτη και σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων: στελέχη Εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου & εξωτερικοί συνεργάτες

Διαβάστε περισσότερα για τα τρέχοντα προγράμματα

Συμβαίνει τώρα
Ιούλιος
inhalers, creams

Οκτάμηνα εικαστικά εργαστήρια 2024-2025

Οκτάμηνα εικαστικά εργαστήρια 2024-2025

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Summer Camp 2024

Summer Camp 2024

ΧΟΡΗΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΧΟΡΗΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ