ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ | Εκπαιδευτικό Σεμινάριο MUS-E®

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο MUS-E® 

Το Διεθνές Ίδρυμα Yehudi Menuhin, κατόπιν πρότασης της Συμβούλου Επικοινωνίας του Ιδρύματος κ. Λουΐζας Αναστοπούλου για την εκπροσώπηση του στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (ΜΕΠΤ), και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ 70 της ΔΙ.Π.Ε. Α΄ Αθηνών κ. Νικόλαο Ευσταθίου, για τη διοργάνωση ενός εξαιρετικά επιτυχημένου διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου. Το σεμινάριο με τίτλο «Εκπαίδευση MUS-E, οι Τέχνες στο σχολείο», το οποίο εγκρίθηκε από την Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Α΄Αθηνών, είχε ως στόχο την παρουσίαση της μεθοδολογίας του προγράμματος MUS-E® σε καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς. Πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2025 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, με τη συμμετοχή 45 εκπαιδευτικών από τα τρία σχολεία της Ηλιούπολης (5ο, 15ο και 20ο Δημοτικό).

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των εκπαιδευτικών, του ΜΕΠΤ και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Την πρώτη ημέρα, μετά το καλωσόρισμα από τους διευθυντές/τριες των σχολείων (κο Μάλλιο, κα Αρβανίτη, κα Βλάχου), ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης, κ. Νίκος Ευσταθίου, ανέπτυξε το σκεπτικό της εκπαίδευσης και διερεύνησε τις προσδοκίες των συμμετεχόντων, τονίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη των 4Cs, των βασικών δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: Συνεργασία (Collaboration), Επικοινωνία (Communication), Κριτική Σκέψη (Critical Thinking) και Δημιουργικότητα (Creativity). Ακολούθησε η εισαγωγή για το έργο του Διεθνούς Ιδρύματος Yehudi Menuhin από την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο κα Marianne Poncelet, την Υπεύθυνη Έργου κα Bianca Rubino και οι εμπειρίες της εφαρμογής του προγράμματοςMUS-E®από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Προγράμματος MUS-E® στην Πορτογαλία κ. Ευθύμιο Αγγελάκη.

Οι καλλιτέχνες παρουσίασαν τις προτάσεις τους με άκρως βιωματικό τρόπο. Ο μουσικός Παύλος Χαρώνης παρουσίασε μελοποιημένα τραγούδια για τη διατροφή, βασισμένα στους τέσσερις πυλώνες της εθνικής εκστρατείας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, με τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι. Ο εικαστικός Νίκος Κόνιαρης παίρνοντας αφορμή την αρχαία ελληνική ιστορία με το έργο του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» αναφέρθηκε στη δημιουργία μακετών και θεατρικών κουστουμιών από ευτελή υλικά. Ο εικαστικός δημιουργός κόμικ Ηλίας Κόλλιας μύησε τους συμμετέχοντες στον κόσμο του κόμικ, αναπτύσσοντας ιδέες για καθημερινές ιστορίες αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μνημείων, με τους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν τα δικά τους κόμικ. Η Αθανασία Σκληρού, Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, παρουσίασε μια πρόταση με τίτλο «Γευματίζοντας με τους καλλιτέχνες», όπου οι εκπαιδευτικοί οδηγήθηκαν στη ζωγραφική έκφραση, απεικονίζοντας ένα μήλο με συγκεκριμένες οδηγίες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Ευθύμιος Αγγελάκης παρενέβη βιωματικά με κίνηση, χορό και παιχνίδια που μπορούν να εφαρμοστούν στην τάξη.

Τη δεύτερη ημέρα, τα βιωματικά εργαστήρια και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν. Η χορεύτρια Κωνσταντίνα Μπάρκουλη Γάβρη και ο εικαστικός Μάρκελλος Κολοφωτιάς παρουσίασαν το καλλιτεχνικό ρεύμα του Bauhaus, εστιάζοντας στο Τριαδικό Μπαλέτο του Όσκαρ Σλέμερ και προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να το προσεγγίσουν βιωματικά, μέσα από τη ζωγραφική και την κίνηση στον χώρο. Ο visual artist Θεόδωρος Χιωτίδης δίδαξε τη δημιουργία stop motion animation με ένα περιπλανώμενο σκουπίδι που επισκέπτεται τέσσερα διαφορετικά μνημεία της UNESCO και ο Ευθύμης Αγγελάκης έδειξε με βιωματικό τρόπο προτάσεις για χαλάρωση και ενδυνάμωση της ομάδας.

Η μέρα έκλεισε με μια παραγωγική συζήτηση/αξιολόγηση μεταξύ των εκπαιδευτικών, των καλλιτεχνών και του Συμβούλου Εκπαίδευσης για την εφαρμογή του προγράμματος «MUS-E®, ένταξη των Τεχνών στο σχολείο» στο αναλυτικό πρόγραμμα μέσα στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Η Λουΐζα Αναστοπούλου, ως μέλος του Ιδρύματος και σύμβουλος επικοινωνίας του, μετέφερε στους εκπαιδευτικούς τις δικές της ιδέες για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία τους.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση και το κλείσιμο των εργασιών από τον Ευθύμιο Αγγελάκη και τον Νίκο Ευσταθίου. Η αξιολόγηση, που πραγματοποιήθηκε με προσωπική συζήτηση, αναστοχασμό, βιωματικό τρόπο αλλά και ηλεκτρονικά μέσω QR code, ανέδειξε την πλήρη ικανοποίηση των εκπαιδευτικών. Διαπίστωσαν ότι η μάθηση και η προσωπική ανάπτυξη των παιδιών ενισχύονται.

     

Συμβαίνει τώρα
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ
inhalers, creams

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο MUS-E®

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Summer Camp 2025

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 2025-2026

Οκτάμηνα εικαστικά εργαστήρια 2025-2026

Η συμμετοχή του ΜΕΠΤ στην ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Συμβουλίου MUS-E (IMC) στη Φραγκφούρτη