ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
“Όχι στη Βία, Ναι στη Δημιουργία”
Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025, ώρα 18:30
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Μαρίνου Αντύπα και Ελευθερίου Βενιζέλου, Ηλιούπολη
Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής μαθητών/τριών από δημοτικά σχολεία της Ηλιούπολης (1ο, 2ο, 4ο, 5ο, 8ο, 11ο, 12ο, 13ο, 15ο, 17ο, 20ο) και του Υμηττού (1ο & 2ο), με τίτλο: «Όχι στη Βία, Ναι στη Δημιουργία».
Η έκθεση, που αποτελεί μια δράση ευαισθητοποίησης κατά της βίας και υπέρ της δημιουργικής έκφρασης, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των παραπάνω Δημοτικών Σχολείων, του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Την πρωτοβουλία οργανώνει και συντονίζει ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ 70, κ. Νικόλαος Ευσταθίου.
Μέσα από τα έργα τους, οι μικροί δημιουργοί μας καλούν να ανακαλύψουμε τη δύναμη της τέχνης ως απάντηση σε κάθε μορφή βίας και ως μέσο κοινωνικής αλλαγής. Τα έργα προέκυψαν πολύ γρήγορα ύστερα από εικαστικά εργαστήρια του συγκεκριμένου προγράμματος με τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης κα Αθανασία Σκληρού, κα Δώρα Χαραλαμποπούλου και κα Σταθούλα Μαρίνη. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αντιληφθούν μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης, την έννοια της βίας, του bullying, της επιθετικότητας, του ρατσισμού, απέβαλαν προκαταλήψεις και προβληματίστηκαν. Κυρίως συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό της βίας και κινητοποιήθηκαν δημιουργικά αντλώντας ερεθίσματα από έργα ζωγραφικής παιδιών που ανήκουν στις συλλογές του ΜΕΠΤ αλλά και από έργα καλλιτεχνών.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τραγούδια από τη χορωδία του 11ου Δ.Σ. Ηλιούπολης υπό τη διεύθυνση της μουσικού κας Άννας Κανάκη.
Την ημέρα των εγκαινίων θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους: “Οι σκέψεις της Νεφέλης” σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τον Σχολικό Εκφοβισμό.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση πρόληψης και ευαισθητοποίησης από την κα Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγο και Συντονίστρια του Κέντρου για την Βία και τον Εκφοβισμό.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει ο κος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Η Νεφέλη είναι 16 ετών και μένει στην Αθήνα με την μητέρα της που την αγαπάει πολύ. Είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται…
Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της. Η παρουσία τους έχει γίνει τόσο έντονη που απόκτησαν τη δική τους φωνή και υπόσταση και ακούγονται πιο δυνατά από αυτά που θέλει να πει.
Όλα αυτά που νιώθει είναι πλέον πρωταγωνιστές στην ζωή της και οδηγούν τώρα τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;
Μία ταινία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Νάκη και το PSDM Athens. Σκηνοθεσία-Μοντάζ Ντάνυ Τάρλας • Σενάριο Νίκος Γιαννόπουλος • Παραγωγή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» • Εκτέλεση παραγωγής Νίκος Γιαννόπουλος Σοφία Θώδου Τζωρτζίνα Τσάγκα • Τους ρόλους ερμήνευσαν Νεφέλη: Αρετή Γκαρίπη Μαθητές: Φάνης Ευσταθίου, Μπηλίνα Κολώτου, Ζένια Κοντογεώργη, Νίκη Κουκά, Δημήτρης Λαζαρίδης, Μιχάλης Μισεγιάννης, Νέλλη Ξωξάκου, Φίλιππος Πουρνάρας, Μαργαρίτα Στάντλερ, Μητέρα Νεφέλης: Ξένια Αλεξίου • Βοηθός κάμερας Μάριος Τσουλχάι • Φωτογραφία Μίλι Σουλοβάρι • δημιουργία κι ερμηνεία του τραγουδιού της ταινίας: Ellize
Διάρκεια Έκθεσης: 3 Δεκεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου 2025
Ώρες λειτουργίας (για την έκθεση): Καθημερινές: 10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο-Κυριακή: 10:00-14:00 & 17:00-21:00
τηλ. επικ.: 210-9901400
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ