Συλλογές & Εκθέσεις
Τρέχουσες εκθέσεις
Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός

«Άνθρωποι με αναπηρία, ηλικιωμένοι… με άλλη καταγωγή, χρώμα ή θρησκεία, είναι απλώς διαφορετικοί και είναι όλοι άνθρωποι. Ρατσισμός είναι να μην αντέχεις το διαφορετικό, τόσο απλά». Συνήγορος του Πολίτη

Η έκθεση «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός» προσκαλεί με ένα δημιουργικό τρόπο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των συνανθρώπων, με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ώστε τα παιδιά «όλων των ηλικιών»  να μην κυριεύονται από εμμονές και να μην επηρεάζονται από μισαλλοδοξίες, αλλά αντίθετα να συνδιαλέγονται και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του Άλλου. Καθώς οι κοινωνίες γίνονται όλο και περισσότερο πολυπολιτισμικές, η έκθεση επιδιώκει να συνεισφέρει στην πρόληψη και στην προσπάθεια εξάλειψης των φαινομένων της βίας και του ρατσισμού. 
Τα έργα των παιδιών αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα που συνδέεται είτε με την εξωτερική εμφάνιση, είτε με  κινητικές, μαθησιακές κ.α. ιδιαιτερότητες, είτε προβάλλοντας μνημεία διαφορετικών πολιτισμών.

https://www.youtube.com/watch?v=HocD7nVLV3s

Τα 114 εκθέματα είναι έργα ζωγραφικής, comics και κατασκευές παιδιών 3-14 ετών.

Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Παιδικής Τέχνης 

Η έκθεση εμπλουτίζεται με 4 αναπαραγωγές έργων από τη συλλογή του Διεθνούς Μουσείου Παιδικής Τέχνης στο Όσλο, της Νορβηγίας http://www.barnekunst.no/en/about-museum/ 2 έργα παιδιών από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα της Ιαπωνίας http://hamada-kodomo.art.coocan.jp/english/ και 4 έργα παιδιών Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες https://www.unhcr.gr/ekpaideysi/mathitikoi-diagonismoi.html

Δραστηριότητες και παιχνίδια για επισκέπτες όλων των ηλικιών, με σαφείς οδηγίες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, είναι ειδικά σχεδιασμένες από το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου στη διαδραστική γωνιά της έκθεσης.

Για όλη τη σχολική χρονιά πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες παιδιών Νηπιαγωγείου και μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Τηλέμαχος Μπούκας, 11 ετών / Εικαστικά εργαστήρια Μουσείου

ομαδικό έργο παιδιών 12 ετών / Συνεργασία Μουσείου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Μανοδήμου Μαρία / Συνεργασία Μουσείου με το Κέντρο ΑμεΑ, Δήμος Ζωγράφου

Γιάννης Χάρδας, 11 ετών / Εικαστικά εργαστήρια Μουσείου

 

 

ΔΩΡΗΤΗΣ

Το έργο «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός» χρηματοδοτήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου 2015 έως και 30 Απριλίου 2016 από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

"Alone or Unique? Diversity and Racism" Statement by the Ambassador of Norway Jorn Gjelstad

 

Επιμέλεια έκθεσης:
Καραπιδάκη Λουΐζα, Ιστορικός Τέχνης - Μουσειολόγος, Μέλος Δ.Σ. Μουσείου Παιδικής Τέχνης
Κοτταρίδου Θεανώ, Ιστορικός Τέχνης - Μουσειολόγος, Επιμελήτρια Μουσείου
Παναγιωτοπούλου Κατερίνα, Νηπιαγωγός, στέλεχος Εκπαιδευτικού τμήματος Μουσείου
Σκληρού Αθανασία, Εικαστικός, στέλεχος Εκπαιδευτικού τμήματος Μουσείου
Τσινισιζέλη Χριστίνα, Εικαστικός, στέλεχος Εκπαιδευτικού τμήματος Μουσείου

Συμβαίνει τώρα
Ιούλιος
inhalers, creams

Οκτάμηνα εικαστικά εργαστήρια 2024-2025

Οκτάμηνα εικαστικά εργαστήρια 2024-2025

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Summer Camp 2024

Summer Camp 2024

ΧΟΡΗΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΧΟΡΗΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ