Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ
Η πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με Τέχνη» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πραγματοποιείται από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με σκοπό την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας από τη νηπιακή ηλικία μέσω της Τέχνης.
Το Μουσείο επέλεξε να εστιάσει στη «φροντίδα», κρίνοντας το θέμα ως ιδιαίτερα αναγκαίο και επίκαιρο στις μέρες μας, επιθυμώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας.
Με στόχο την ανάπτυξη υπεύθυνων πολιτών η δράση θα πραγματοποιείται με σκοπό την καλλιέργεια της φροντίδας που ξεκινάει από την προσωπική υγιεινή, επεκτέινεται στο διπλανό μας, σχετίζεται με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, αγκαλιάζοντας ολόκληρο τον πλανήτη.
Η «Φροντίδα με Τέχνη» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως υγεία, διατροφή, άθληση, περιβάλλον, ένταξη ΑμεΑ και ΑμΠΟ στο κοινωνικό σύστημα, σχέσεις μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας, μικρών, μεγαλύτερων και της τρίτης ηλικίας καθώς και κοινωνικοί προβληματισμοί που αντιμετωπίζει κάθε παιδί στην καθημερινότητά του, θέματα που αφορούν τα παιδιά της Αθήνας, της περιφέρειας αλλά και τα παιδιά κοινωνικά ευπαθών ομάδων και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα.
Αθηνά Μελετιάδου, 9 ετών | Βαφειάδης Αλέξανδρος, 7 ετών | Αθηνά Μελετιάδου, 9 ετών |
Κλεοπάτρα Φυρίγου, 10 ετών |
Προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση, το Μουσείο θα αξιοποιήσει το πρωταρχικό ένστικτο της φροντίδας στον άνθρωπο ώστε να γίνει η μετάβαση από το ατομικό επίπεδο στο συλλογικό.
Με βάση την έκθεση «Φροντίζω με Τέχνη», με έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών μαθητές νηπιαγωγείου αλλά και όλων των τάξεων του Δημοτικού παρακολουθούν σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ειδικό πρόγραμμα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 2016-2017 με την μετατροπή συγκεκριμένων έργων σε ανάγλυφα και τρισδιάστατα εκθέματα καθώς και επιλεγμένων κειμένων σε μορφή Braille, συμβάλλοντας στη δημιουργική συμμετοχή και συνεργασία ομάδων βλεπόντων και ΑμΠΟ.
Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2016-17 εκτός Μουσείου στο περιβάλλον του σχολείου σε 625 μαθητές πρωτοβάθμιάς εκπαίδευσης.
Μουσειοσκευή- κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φροντίζω με Τέχνη» θα δανείζεται σε σχολεία και φορείς στην περιφέρεια που αδυνατούν να επισκεφτούν το Μουσείο.
Σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς το Μουσείο "φρόντισε" μέσω της Τέχνης 30 παιδιά κοινωνικά ευπαθών ομάδων και 90 παιδιά προσφύγων, πραγματοποιώντας εργαστήρια ζωγραφικής στο χώρο φιλοξενίας τους..
Κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017 πραγματοποιήθηκαν τρεις ανοιχτές γιορτές παρουσίασης της έκθεσης. Η πρώτη με σκοπό τη γνωριμία με το θέμα της φροντίδας, εστιάζοντας στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας, μέσω της Τέχνης, η δεύτερη με σκοπό την παρουσίαση της έκθεσης «Φροντίζω με Τέχνη» στο ευρύ κοινό και η τρίτη με την παρουσίασή της από άτομα 3ης ηλικίας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, με αφορμή τα εκθέματα αλλά και ποικίλα ερεθίσματα που σχετίζονται με τη «φροντίδα», το Μουσείο πραγματοποίησε στο χώρο του 3 καλοκαιρινά camps.
Κατά τη διάρκεια όλης της δράσης έγιναν αξιολογήσεις από τις ομάδες κοινού, όπως γονείς, δάσκαλοι, επισκέπτες και συνεργαζόμενοι φορείς.
Η δράση απευθύνεται σε κάθε πολίτη, από 2,5 έως 102 ετών, ανθρώπους με διαφορετικές ηλικίες, ανάγκες και εθνικότητες, προσκαλώντας για φροντίδα με εργαλείο την Τέχνη.
Οκτώβρης