Ελληνικά | English

«επ-αφή με τη Φροντίδα»
2017 / Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
σε Άτομα με Προβλήματα Όρασης και σε Βλέποντες

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς ανοίγει για 2η χρονιά τις πόρτες του από τις 16 Ιανουαρίου και έως τις 29 Μαίου 2017, σε Άτομα με Προβλήματα Όρασης (ΑμΠΟ) και σε Βλέποντες, πραγματοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «επ-αφή με τη Φροντίδα», που πλαισιώσει την έκθεση «Φροντίζω με Τέχνη», για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Στόχος του προγράμματος ήταν η άρση του αποκλεισμού των ΑμΠΟ από τα Μουσεία, η επαφή με την παιδική Τέχνη και η εξοικείωσή των βλεπόντων με την απτική εξερεύνηση.

Εντάσσοντας την αφή ως ερέθισμα, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης,
1) μετέφερε επιλεγμένα κείμενα σε μορφή Braille
2) μετέτρεψε τέσσερα εκθέματα-έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών σε τρισδιάστατα έργα που αντιστοιχούν στους 4 βασικούς άξονες της έκθεσης: Φροντίζω τον εαυτό μου, Φροντίζω την οικογένεια & την τρίτη ηλικία, Φροντίζω το αστικό & φυσικό περιβάλλον, Φροντίζω τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαραίτητη ήταν η δημιουργία ενός εικαστικού απτικού έργου με θέμα τη Φροντίδα, το οποίο προσέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα αποτύπωσης προσωπικών ιδεών και απόψεων μέσω της Τέχνης και ενθαρρύνοντας την προσωπική έκφραση μέσω της αφής.

Σκοπός του προγράμματος ήτανμαθαίνοντας μέσω της Τέχνης, οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν βιωματικά μέσα από τα απτικά έργα την πολύπλευρη έννοια της φροντίδας μέσα από ένα πολυαισθητηριακό πρόγραμμα με έμφαση στην αίσθηση της αφής, εστιάζοντας στην σταδιακή μετάβαση από το ατομικό πλαίσιο δράσης στο συλλογικό.

 

Ομάδα σχεδιασμού: Εκπαιδευτικό τμήμα Μουσείου Παιδικής Τέχνης: Έλλη Δημάκη & Αντώνης Ράπτης: Εκπαιδευτικοί, στελέχη Εκπαιδευτικού Τμήματος Μουσείου, Θεανώ Κοτταρίδου: Μουσειολόγος - Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Μουσείου

Επιστημονική εξωτερική συνεργάτης Μουσείου Παιδικής Τέχνης: Ζωή Καλαμάκη: Μουσειοπαιδαγωγός με ειδίκευση στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων/δράσεων για άτομα με προβλήματα όρασης.

 

 

Με τη δημιουργική συνεργασία του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών http://www.keat.gr

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ

στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης «Φροντίζω με Τέχνη»

 

 
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ 
Πραγματοποίηση προγραμμάτων Δευτέρες 09.00-11.00 / Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες
16 & 23 Ιανουαρίου /  6,13,20 Φεβρουαρίου /  6,13,20,27 Μαρτίου / 3,24 Απριλίου /  8,15,22,29 Μαΐου 2017
Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στη Γραμματεία του Μουσείου: Τρίτη - Σάββατο 10.00-14.00
Τ. 210 33 12 621, 210 33 12 750  / Fax: 210 33 13 734                                               
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα
Πλησιέστεροι σταθμοί Μετρό: Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη

 

.......................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Από τις 11 Απριλίου έως και τις 6 Ιουνίου 2016, κάθε Δευτέρα, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, πραγματοποίησε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες Ατόμων με Προβλήματα Όρασης

Στόχος του Μουσείο Παιδικής Τέχνης ήταν η άρση του αποκλεισμού των ΑμΠΟ από τα Μουσεία και η εξοικείωσή τους με την παιδική τέχνη.

 

Σκοπός του ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού προγράμματος «επ-αφή με τα Δικαιώματα του Παιδιού»  ήταν να προσφέρει στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και στους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού με οπτική αναπηρία, που επισκέπτονται το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, τη δυνατότητα γνωριμίας και εξοικείωσης με τα δικαιωμάτά τους όπως αυτά αναφέρονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού μέσα από ένα πολυαισθητηριακό πρόγραμμα.

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, ενέταξε την αφή ως ερέθισμα μετέτρεποντας τέσσερα έργα παιδικής Τέχνης που αντιστοιχούσαν στις 4 βασικές κατηγορίες της Σύμβασης που παρουσιαζόταν στο Μουσείο στην έκθεση «το δικαίωμα να είσαι παιδί», σε ανάγλυφα και τρισδιάστατα εκθέματα και μεταφέροντας επιλεγμένα κείμενα της Σύμβασης σε μορφή Braille.

Τα παραπάνω ερεθίσματα συνέβαλαν στη δημιουργική συμμετοχή και συνεργασία ομάδων βλεπόντων και παιδιών με προβλήματα όρασης. 

Το πρόγραμμα ολοκληρωνόταν με τη δημιουργία ενός απτικού εικαστικού έργου, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα αποτύπωσης προσωπικών ιδεών και απόψεων μέσω της Τέχνης και ενθαρρύνοντας την προσωπική έκφραση μέσω της αφής.

Ομάδα σχεδιασμού: Εκπαιδευτικό Τμήμα Μουσείου Παιδικής Τέχνης: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου: Εκπαιδευτικός, Στέλεχος Εκπαιδευτικού Τμήματος Μουσείου / Θεανώ Κοτταρίδου: Μουσειολόγος-Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Μουσείου

Επιστημονική εξωτερική συνεργάτης Μουσείου Παιδικής Τέχνης: Ζωή Καλαμάκη: Μουσειοπαιδαγωγός με ειδίκευση στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για άτομα με προβλήματα όρασης.

Με τη δημιουργική συνεργασία του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών http://www.keat.gr

 

 

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», με συγχρηματοδότηση από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα http://www.timafoundation.org, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση «Hellenic Hope» http://www.hellenic-hope.org και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.http://www.latsis-foundation.org

Συμβαίνει τώρα
Μάρτιος
inhalers, creams

Προγράμματα για σχολικές ομάδες

Προγράμματα για σχολικές ομάδες

Σεμινάριο εικαστικών για εκπαιδευτικούς

Σεμινάριο εικαστικών για εκπαιδευτικούς

Κυριακή με Τέχνη! Εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών

Κυριακή με Τέχνη! Εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών

Ζωγραφική μαζί με τους γονείς! Πρόγραμμα για παιδιά 2,5-5 ετών

Ζωγραφική μαζί με τους γονείς! Πρόγραμμα για παιδιά 2,5-5 ετών

ΧΟΡΗΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΧΟΡΗΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ